F. Blanchard and F. Vandermeirsch, Warming and exponential abundance increase of the subtropical fish Capros aper in the Bay of Biscay (1973???2002), Comptes Rendus Biologies, vol.328, issue.5, pp.505-509, 1973.
DOI : 10.1016/j.crvi.2004.12.006

C. Européenne, Règlement (CE) n°1543 instituant un cadre communautaire pour la collecte et la gestion des données nécessaires à la conduite de la Politique Commune de la Pêche, 16p Communauté Européenne. 2001. Règlement (CE) n°1639/2001 de la commission du 25 juillet, p.63, 2000.

C. Constitutionnel, Décision, 2009.

H. Ellingsen and S. A. Aanondsen, Environmental Impacts of Wild Caught Cod and Farmed Salmon - A Comparison with Chicken (7 pp), 60-65 FAO 2005. L'état des ressources halieutiques marines mondiales. Organisation des Nations Unies pour l'Alimentation et l'Agriculture, 2005.
DOI : 10.1065/lca2006.01.236

P. Guillotreau, C. Hoekstra-arjen, and . Ashok, Prices and margins along the European seafood value chain. Les cahiers de l'Artemis, n°4 Globalization of Water : Sharing the Planet's Freshwater Resources, p.219, 2003.

M. Thrane, LCA of Danish Fish Products. New methods and insights (9 pp), The International Journal of Life Cycle Assessment, vol.11, issue.1, pp.66-74, 2006.
DOI : 10.1065/lca2006.01.232

F. Ziegler and P. Hansson, Emissions from fuel combustion in Swedish cod fishery, Journal of Cleaner Production, vol.11, issue.3, pp.303-314, 2003.
DOI : 10.1016/S0959-6526(02)00050-1

A. Sigles, Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie CCNUCC : Convention-Cadre des Nations Unies sur les Changements Climatiques e-C : équivalent carbone e-CO 2, p.2